pappermedord

Jämförelse av två tolkningar av Doktor Glas

Publicerad 2014-05-21 11:44:00 i DOKTOR GLAS,

Huvudkaraktären i romanen, Doktor Glas, är en komplex person med många moraliska dilemman, vilket har gjort att läsare av romanen fått väldigt olika uppfattning av honom. Kristina Jägfeldt bakom bloggen Bokdetektiven (2013) beskriver honom som en sympatisk, empatisk och intressant människa, enligt henne en ”riktig drömkarl”. Hon menar att han lever sig in i sina patienters situationer och i kvinnors dåtida villkor till så stor del att han till och med är beredd att offra sig själv. Cecilie Heggøy som har recenserat romanen på bloggen Bokpärlan (2012) har en helt annan uppfattning av Doktor Glas, hon tycker att han framstår som en väldigt miserabel man även om han på vissa sätt är omtänksam gentemot andra människor. 

 

Heggøy uttrycker att hon saknar spänning i romanen, det händer inte tillräckligt mycket och när det väl händer något är det väldigt förutsebart. Hon reflekterar också över varför boken slutar när den gör, ”tog anteckningsbladen slut?” ”tog han livet av sig?” ”eller slutade han helt enkelt bara att skriva?”. Jägfeldt däremot verkar tycka att romanen är väldigt spännande, då hon skriver ”När boken tar slut kan jag inte acceptera det. Jag vill veta mer, fortsätta följa doktorn i hans mörka höst när den övergår i vinter. I sista scenen har snön fallit.”. 

 

Jägfeldt och Heggøy har relativt skilda uppfattningar av romanen och dess huvudkaraktär. Jägfeldt står för en hyllning av romanen, där hon bland annat beskriver den som ”en underbar sekelskiftesskildring av staden Stockholm” och även att ”hon verkligen älskar den här boken”. Heggøy uttrycker att romanen är mycket välskriven med stundtals vackra stycken, något som gör att hon tycker att den förtjänar en plats på listan över de 100 bästa böckerna. Hon tycks vara ganska opåverkad av romanen, men avslutar ändå med att skriva ”Totalt sätt tycker jag ändå att boken förtjänar sin plats och om du vill veta mer så är det bara att du läser den.”.

 

Källor:

Cecilie Heggøy, Bokpärlan, 2012. http://bokparlan.blogspot.se/2012/03/hjalmar-soderberg-doktor-glas.html

Kristina Jägfeldt, Bokdetektiven, 2013. http://www.bokdetektiven.se/?p=1924

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela